top of page

Over TgTurner

 

TGTurner bestaat uit Marilien Mogendorff en Madelief Brok. Wij zijn zowel theatermakers als antropoloog. Als antropoloog wordt je opgeleid tot observator, onderzoeker, kritisch kijker en denker. Als theatermaker staat de eigen ervaring voorop en gaat het om intuïtief onderzoek. Je bent niet alleen toeschouwer maar vooral maker van de ervaring op de theatervloer. In ons werk als theatermakers willen we graag werken op het grensgebied van de twee disciplines. De antropologie kent een oneindige hoeveelheid kennis, ervaringen en onderzoek die als ze uit de wereld van ‘het denken’ wordt gehaald een grote theatrale betekenis kan hebben.

 

De naam van onze theatergroep verwijst onder andere naar de antropoloog Victor Turner. Victor Turner heeft zich verdiept in overgangsrituelen. Deze rituelen markeren, helpen, of vieren de individuele of collectieve overgang binnen het leven of de natuur.

 

Het startpunt van de voorstellingen van TGTurner zoeken wij op plekken waar wij het gevoel hebben dat wij, en onze generatie, behoefte hebben aan verankering, reflectie en verbinding. Wij gaan op zoek naar voorstellingen met een ritueel karakter die ons, de spelers, het publiek mee kunnen nemen in de diepte en mee kunnen nemen naar de afstand vanwaar we kunnen reflecteren en bezinnen. We hopen daarmee een diepere laag te raken die we in onze cultuur toch ergens zijn verloren.

 

In onze geseculariseerde samenleving hebben we actief afstand genomen van religie en van veel van onze rituelen en tradities. Hierdoor is een deel van onze cultuur verloren gegaan. Maar dat betekent nog niet dat wij rituelen niet meer nodig hebben of er geen behoefte meer bestaat.

 

De theatermaker Decreus verwoord deze rituele kracht op een mooie manier:

 

Rituelen hebben een sterk verbindende kracht, ze brengen samen, ze herinneren aan een band die we hebben met de natuur binnen en buiten ons, aan een band met het verleden en toekomst, aan de lagere instincten die we delen met het dier en de hogere vermogens die ons transcenderen. Ze zijn dus werkzaam op meer dan een as, op een horizontale die ons verbindt met de anderen, familie, vrienden, lotgenoten en een verticale die ons overstijgt en ons laat overgaan in hogere dimensies, de Andere, God/goden, het Vaderland, de Liefde, maar ook op een as die achter ons ligt en een die nog voor ons ligt…rituelen spreken de volledige mens aan op het gebied van denken, voelen, afzien, verlangen, haten.. Rituelen brengen ons op meervoudige wijze terug naar hetgeen de kern van ons bestaan uitmaakt en sporen ons ook aan samen feest te vieren om de grote momenten in ieders leven samen door te maken, om samen te eten en te drinken. Maar ook om samen of apart stil te zijn, ze roepen even een halt toe bij de grote levensvragen, bij de fundamentele tegenstellingen waarmee het leven geschapen werd, bij de grote waarom-vragen.

 

Uit bovenstaande citaat komt duidelijk naar voren hoe groot de zeggingskracht is van rituelen. Wij denken dat het theater een plek kan zijn waar wij rituelen kunnen theatraliseren tot boeiende theatervoorstellingen. Door rituelen te verbinden aan hedendaagse thema’s ontstaan voorstellingen die gaan over herkenbare menselijke ervaringen, maar wordt er ook een ruimte gecreëerd waarbij er stil gestaan mag worden bij de gebeurtenis en de impact die deze kan hebben op het leven van mensen.

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page