top of page

Het is aan te bevelen dat er binnen de kunsten – de beeldende kunst, dans, theater, overal waar lichaam en geest gevoed worden – meer van dit soort projecten ontwikkeld worden die ongeveer twaalfjarigen helpen de drempel naar hun nieuwe levensfase over te gaan.

Waar komt die kritiek op religieuze rituelen in onze samenleving vandaan? Weten we nog wel wat de betekenis is van rituelen? Kaouthar Darmoni, universitair docent gender en media aan de UvA, meent dat Nederlanders rituelen verwaarlozen en slecht tegen de heftigheid van rituele slacht en jongensbesnijdenis kunnen: “We willen geen lelijkheid en heftigheid zien, maar we voelen geen enkele gene voor heftige pornobeelden. Er is een leegte en die wordt opgevuld met consumentisme en Ik hou van Holland. Maar een cultuur zonder rituelen is een cultuur zonder houvast”. 

Een ritueel is heel zinvol als je geen houvast hebt, zegt rouwdeskundige Judith van der Plas. Volgens collega Daan Westerink geeft zo'n dag van nationale rouw uitdrukking aan de verweesheid van mensen die geen vaste plaatsen en rituelen voor rouwverwerking hebben."

Volkskrant, 23 juli 2014

Overgangsrituelen geven structuur aan wat ons overkomt, roepen verwondering op, raken ons in lichaam en ziel. Tenminste, als ze niet versleten of louter entertainment zijn. 

Inez van der Spek

bottom of page